Έντυπο ενημέρωσης για την επεξεργασία Προσωπικών Δεδομένων σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 και τη σχετική ελληνική νομοθεσία

Η Eurobank Υπηρεσίες Ακινήτων Ανώνυμη Εταιρεία (εφεξής «Εταιρεία» ή «Eurobank Property Services») σας ενημερώνει, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 και τις διατάξεις της σχετικής κείμενης ελληνικής και ενωσιακής νομοθεσίας περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, υπό την ιδιότητά της ως υπευθύνου επεξεργασίας, ότι επεξεργάζεται προσωπικά δεδομένα πελατών –υποψηφίων πελατών και εν γένει συναλλασόμενους με την Εταιρεία.

 

1. Ποια προσωπικά σας δεδομένα συλλέγει η Εταιρεία και από πού;

Τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγει και επεξεργάζεται η Εταιρεία ανήκουν κυρίως στις ακόλουθες κατηγορίες, ρητά διευκρινίζεται ότι ενδέχεται να μην σας αφορά το σύνολο των κατωτέρω αναφερόμενων δεδομένων και εν γένει πληροφοριών που παρέχονται μέσω της παρούσας Ενημέρωσης: 

α) Δεδομένα ταυτοποίησής σας: ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, ΑΔΤ, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, ημερομηνία γέννησης, φύλο κ.λπ. Τα δεδομένα αυτά τα συλλέγουμε απευθείας από εσάς.

β) Δεδομένα επικοινωνίας σας: ταχυδρομική και ηλεκτρονική διεύθυνση, τηλέφωνο σταθερό και κινητό κ.λπ. Τα δεδομένα συλλέγονται απευθείας από εσάς ή/και από τρίτο που ενεργεί για λογαριασμό σας.

γ) Δεδομένα οικονομικής και περιουσιακής σας κατάστασης, επάγγελμα, αποδοχές, εξαρτώμενα μέλη σας, έντυπα Ε1 και Ε9, εκκαθαριστικά σημειώματα κ.λπ. Τα εν λόγω δεδομένα συλλέγονται είτε απευθείας από εσάς ή κατ’ εντολή σας, είτε από δημόσιες προσβάσιμες πηγές, όπως υποθηκοφυλακεία, κτηματολογικά γραφεία κ.λπ.

δ) Δεδομένα από τη λειτουργία της σύμβασής (-εών) σας με την Εταιρεία και τη χρήση των υπηρεσιών που σας έχουν παρασχεθεί.

ε) Δεδομένα εικόνας από τα συστήματα βιντεοσκόπησης των χώρων που στεγάζεται η Εταιρεία, στους οποίους υπάρχουν οι σχετικές κατά το νόμο σημάνσεις.

Στην έννοια της κατά τα ανωτέρω συλλογής των δεδομένων από εσάς περιλαμβάνεται και η συλλογή από τρίτο που ενεργεί για λογαριασμό σας καθώς και από σχετιζόμενο με εσάς πελάτη ή υποψήφιο πελάτη μας (φυσικό ή νομικό πρόσωπο).

Επίσης σε περίπτωση που μας παρέχετε προσωπικά δεδομένα τρίτων προσώπων, θα πρέπει να έχετε εξασφαλίσει τη σχετική συγκατάθεσή τους και να τους έχετε παραπέμψει στην παρούσα ενημέρωση της Εταιρείας.

2. Γιατί συλλέγει η Εταιρεία τα δεδομένα σας και για ποιους σκοπούς τα επεξεργάζεται;

Η Εταιρεία συλλέγει και επεξεργάζεται τα προσωπικά σας δεδομένα:

Α. Για την εκτέλεση σύμβασης και τη λήψη μέτρων κατ’ αίτησή σας πριν από τη σύναψη σύμβασης.

Η εν λόγω επεξεργασία των υπό 1. δεδομένων εξυπηρετεί σκοπούς, όπως:

α) Την ταυτοποίησή σας και την επικοινωνία μαζί σας κατά το στάδιο τόσο της προσυμβατικής, όσο και της συμβατικής σχέσης μαζί σας, καθώς και οποιασδήποτε άλλης συναλλαγής σας με την Εταιρεία.

β) Την κατάρτιση της σύμβασης (παροχή υπηρεσιών κλπ) με εσάς, την εκτέλεσή της και γενικά την ομαλή λειτουργία της και την εκπλήρωση των εντεύθεν υποχρεώσεων της Εταιρείας προς εσάς.

γ) Την επικοινωνία μαζί σας, την ενημέρωσή σας για την καλύτερη αξιοποίηση των υπηρεσιών που σας παρέχει η Εταιρεία (π.χ. πληροφοριακά σημειώματα για πώληση/μίσθωση ακινήτων κ.λπ.), για τη βελτίωση αυτών, καθώς και για την αποστολή σε εσάς ερωτηματολογίων για τη διερεύνηση του βαθμού ικανοποίησής σας από τις παρεχόμενες από την Εταιρείας υπηρεσίες, καθώς και το επίπεδο εξυπηρέτησής σας από την Εταιρεία.

Η εν λόγω (υπό Α.) επεξεργασία εξυπηρετεί επίσης και τη συμμόρφωση της Εταιρείας με έννομες υποχρεώσεις της (κατωτέρω υπό Β.), καθώς και τα έννομα συμφέροντα της Εταιρείας  ή τρίτου (κατωτέρω υπό Γ.)

Β. Για τη συμμόρφωση της Εταιρείας με έννομες υποχρεώσεις της

Η εν λόγω επεξεργασία των υπό 1. δεδομένων εξυπηρετεί σκοπούς, όπως:

α) Την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, όπως και την πρόληψη, τον εντοπισμό και την καταστολή της απάτης κατά της Εταιρείας ή άλλων πελατών της, όπως και κάθε άλλης παράνομης πράξης.

β) Τη συμμόρφωση της Εταιρείας με τις υποχρεώσεις που επιβάλλονται από το εκάστοτε ισχύον νομικό, κανονιστικό και εποπτικό πλαίσιο, καθώς και τις αποφάσεις οποιωνδήποτε αρχών (δημόσιων, εποπτικών κ.λπ.) ή δικαστηρίων.

γ) Την προστασία των πελατών και των εργαζομένων και της περιουσίας τους, όπως και των εγκαταστάσεων και της εν γένει περιουσίας της Εταιρείας

Η εν λόγω (υπό Β.) επεξεργασία εξυπηρετεί επίσης και τα έννομα συμφέροντα της Εταιρείας  ή τρίτου (κατωτέρω υπό Γ.).

Γ. Για σκοπούς εννόμων συμφερόντων της Εταιρείας ή τρίτου

Η εν λόγω επεξεργασία των υπό 1. δεδομένων εξυπηρετεί σκοπούς, όπως την ασφάλεια των συστημάτων πληροφορικής, των εγκαταστάσεων και περιουσιακών στοιχείων της Εταιρείας, την πρόληψη και αποτροπή εγκληματικών ενεργειών ή απάτης,  την προάσπιση των νομίμων δικαιωμάτων και συμφερόντων της Εταιρείας, την ενημέρωση ή/και τη συμμετοχή σας σε προωθητικές ενέργειες για νέες υπηρεσίες, εφόσον δεν έχει επιλεχθεί για την εν λόγω επεξεργασία ως νόμιμη βάση η συγκατάθεσή σας. Της επεξεργασίας αυτής προηγείται στάθμιση ότι έναντι των συμφερόντων της Εταιρείας δεν υπερισχύει το συμφέρον ή τα θεμελιώδη δικαιώματα και οι ελευθερίες σας που επιβάλλουν την προστασία των δεδομένων σας.

Δ. Με τη συγκατάθεσή σας

Σε περιπτώσεις που σας έχουμε ζητήσει και έχουμε λάβει τη συγκατάθεσή σας η επεξεργασία των υπό 1. δεδομένων βασίζεται στη συγκατάθεση αυτή. Στις περιπτώσεις αυτές έχετε το δικαίωμα να ανακαλέσετε τη συγκατάθεσή σας ανά πάσα στιγμή, χωρίς, ωστόσο, να θίγεται η νομιμότητα της επεξεργασίας που βασίστηκε στη συγκατάθεσή σας προ της ανάκλησής της.

Ε. Κατάρτιση προφίλ ή αυτοματοποιημένη λήψη απόφασης

Για την εκπλήρωση των ανωτέρω σκοπών, και ιδίως υπό , 2.Β.α, καθώς και για σκοπούς προωθητικών ενεργειών, η Εταιρεία ενδέχεται να καταρτίσει το προφίλ σας χρησιμοποιώντας τα υπό 1. δεδομένα σας.

Σε περιπτώσεις όπου η Εταιρεία λαμβάνει απόφαση αποκλειστικά βάσει αυτοματοποιημένης επεξεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης προφίλ, η οποία παράγει έννομα αποτελέσματα που σας αφορούν ή σας επηρεάζουν σημαντικά με παρόμοιο τρόπο, θα σας παρέχει ειδικότερη ενημέρωση και, όπου απαιτείται, θα ζητήσει τη συγκατάθεσή σας.

3. Ποιοι είναι οι αποδέκτες των δεδομένων σας;

Κατά την εκπλήρωση των συμβατικών και νόμιμων/κανονιστικών υποχρεώσεών της Εταιρείας, την εξυπηρέτηση των έννομων συμφερόντων της, καθώς και στις περιπτώσεις που η Εταιρεία  είναι εξουσιοδοτημένη ή έχει λάβει τη συγκατάθεσή σας, αποδέκτες των δεδομένων σας μπορεί για παράδειγμα να είναι οι κατωτέρω:

α) Οι υπάλληλοι της Εταιρείας οι οποίοι είναι αρμόδιοι για την αξιολόγηση των αιτημάτων σας, τη διαχείριση και λειτουργία της σύμβασης (-εων) με την Εταιρεία, για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτή (-ές), καθώς και των σχετικών υποχρεώσεων που επιβάλλονται από το νόμο.

β) Φορείς στους οποίους η Εταιρεία αναθέτει την εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών για λογαριασμό της (εκτελούντες την επεξεργασία) όπως, ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά, μηχανικοί, εκτιμητές, ενεργειακοί επιθεωρητές, δικηγόροι, δικηγορικές εταιρείες, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές, εμπειρογνώμονες, πραγματογνώμονες, πάροχοι προϊόντων ή/και υπηρεσιών πληροφορικής ή/και υποστήριξης πάσης φύσεως πληροφοριακών και ηλεκτρονικών συστημάτων και δικτύων, περιλαμβανομένων των επιγραμμικών συστημάτων και πλατφορμών, εταιρείες αποθήκευσης, αρχειοθέτησης, διαχείρισης και καταστροφής αρχείων και δεδομένων, εταιρείες, ή άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που επεξεργάζονται δεδομένα για λόγους ελέγχου αυτών και επικαιροποίησής τους (συμπεριλαμβανομένης της επικαιροποίησης των στοιχείων επικοινωνίας σας, σε περίπτωση που έχετε παραλείψει να γνωστοποιήσετε τη σχετική μεταβολή στην Εταιρεία, εταιρείες παροχής συμβουλευτικών (π.χ. οικονομικών, ελεγκτικών) υπηρεσιών, έρευνας ικανοποίησης πελατών ή αγοράς γενικότερα, προώθησης υπηρεσιών κ.λπ., υπό τον όρο της τήρησης σε κάθε περίπτωση των όρων ασφαλείας και του απορρήτου.

γ) Εποπτικές, ανεξάρτητες, δικαστικές, εισαγγελικές, δημόσιες ή/και λοιπές αρχές ή φορείς.

4. Μπορεί η Εταιρεία να διαβιβάζει τα δεδομένα σας σε τρίτες χώρες (εκτός Ε.Ε.);

Η Εταιρεία δύναται να διαβιβάζει τα προσωπικά σας δεδομένα σε τρίτες χώρες, εκτός Ε.Ε., εφόσον:

α) διασφαλίζεται επαρκές επίπεδο προστασίας σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την τρίτη χώρα, από έδαφος ή από έναν ή περισσότερους συγκεκριμένους τομείς στην εν λόγω τρίτη χώρα ή

β) έχουν παρασχεθεί κατάλληλες εγγυήσεις για την επεξεργασία τους από τον αποδέκτη, με βάση το νόμο.

Εάν καμία από τις ανωτέρω προϋποθέσεις δεν ισχύει, διαβίβαση μπορεί να γίνει εφόσον:

α) έχετε παράσχει στην Εταιρεία την προς τούτο ρητή συγκατάθεσή σας ή

β) η διαβίβαση απαιτείται για την εκτέλεση σύμβασής σας με την Εταιρεία, όπως για την εκτέλεση εντολών σας ή

γ) η διαβίβαση είναι απαραίτητη για τη θεμελίωση ή άσκηση νομικών αξιώσεων ή την υπεράσπιση δικαιωμάτων της Εταιρείας ή

δ) υπάρχει σχετική υποχρέωση της Εταιρείας από διάταξη νόμου ή διακρατική σύμβαση ή

ε) στο πλαίσιο συμμόρφωσης της Εταιρείας με τους κανόνες της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών στο φορολογικό τομέα, όπως αυτοί απορρέουν από τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας.

Για την εκπλήρωση των υπό δ ή ε ανωτέρω υποχρεώσεων η Εταιρεία ενδέχεται να προβεί στη διαβίβαση των προσωπικών σας δεδομένων σε αρμόδιες εθνικές αρχές προκειμένου να προωθηθούν μέσω αυτών στις αντίστοιχες αρχές τρίτων χωρών.

5. Για πόσο χρονικό διάστημα θα τηρεί η Εταιρεία τα δεδομένα σας;

Τα δεδομένα διατηρούνται μόνο για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να πραγματοποιηθούν οι σκοποί της συλλογής και επεξεργασίας τους ή/και το εκάστοτε ισχύον νομικό και κανονιστικό πλαίσιο. Διαγράφονται με ασφαλή τρόπο ή ανωνυμοποιούνται μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας, εκτός εάν η κείμενη νομοθεσία προβλέπει τη συνέχιση της τήρησής τους ή αν αυτό απαιτείται για την προάσπιση δικαιωμάτων της Εταιρείας ενώπιον Δικαστηρίου ή/και άλλων Αρχών.

6. Τι δικαιώματα έχετε για την προστασία των δεδομένων σας;

Έχετε τα ακόλουθα δικαιώματα:

α) Να γνωρίζετε τις κατηγορίες των προσωπικών σας δεδομένων που τηρούμε και επεξεργαζόμαστε, την προέλευσή τους, τους σκοπούς επεξεργασίας αυτών, τις κατηγορίες των αποδεκτών τους, τον χρόνο τήρησής τους, καθώς και τα σχετικά σας δικαιώματα (δικαίωμα πρόσβασης).

β) Να ζητήσετε τη διόρθωση ή/και τη συμπλήρωση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σας, ώστε να είναι πλήρη και ακριβή (δικαίωμα διόρθωσης), προσκομίζοντας κάθε απαραίτητο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ή ανάγκη διόρθωσης ή συμπλήρωσης.

γ) Να ζητήσετε τον περιορισμό της επεξεργασίας των δεδομένων σας (δικαίωμα περιορισμού).

δ) Να εναντιωθείτε σε οποιαδήποτε περαιτέρω επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων που τηρούμε (δικαίωμα εναντίωσης).

ε) Να ζητήσετε τη διαγραφή των προσωπικών σας δεδομένων από τα αρχεία που τηρούμε (δικαίωμα στη λήθη).

στ) Να ζητήσετε τη μεταφορά των δεδομένων σας από την Εταιρεία, σε οποιονδήποτε άλλο υπεύθυνο επεξεργασίας (δικαίωμα στη φορητότητα των δεδομένων).

Παρακαλούμε όπως σημειώσετε τα ακόλουθα σε σχέση με τα ανωτέρω δικαιώματά σας:
i. Τα υπό γ, δ και ε δικαιώματά σας ενδέχεται να μην ικανοποιηθούν, μερικά ή ολικά, εφόσον αφορούν δεδομένα που είναι απαραίτητα για την κατάρτιση ή/και τη συνέχιση της λειτουργίας της σύμβασης, ανεξάρτητα από την πηγή συλλογής τους.

ii. Η Εταιρεία  έχει σε κάθε περίπτωση δικαίωμα να αρνηθεί το αίτημά σας για περιορισμό της επεξεργασίας ή διαγραφή των προσωπικών σας δεδομένων εάν η επεξεργασία ή η τήρηση των δεδομένων είναι απαραίτητη για τη θεμελίωση, άσκηση ή υποστήριξη νόμιμων δικαιωμάτων της ή την εκπλήρωση υποχρεώσεών της.

iii. Η άσκηση του δικαιώματος στη φορητότητα (ανωτέρω υπό στ) δεν συνεπάγεται τη διαγραφή των δεδομένων από τα αρχεία της Εταιρείας, η οποία τελεί υπό τους όρους της αμέσως προηγούμενης παραγράφου.

iv. Η άσκηση των ανωτέρω δικαιωμάτων ενεργεί για το μέλλον και δεν αφορά σε ήδη εκτελεσθείσα επεξεργασία δεδομένων.

ζ) Να υποβάλλετε καταγγελία στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (www.dpa.gr), εφόσον θεωρείτε ότι προσβάλλονται τα δικαιώματά σας με οποιονδήποτε τρόπο.

7. Πώς μπορείτε να ασκήσετε τα δικαιώματά σας;

Για την άσκηση των δικαιωμάτων σας, μπορείτε να απευθύνεστε εγγράφως, στη Eurobank Property Services, Έσλιν & Αμαλιάδος 20, 11523 Αθήνα ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο EPS-DataProtection@eurobank.gr.  

Η Εταιρεία θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να απαντήσει στο αίτημά σας εντός τριάντα (30) ημερών από την παραλαβή αυτού. Η εν λόγω προθεσμία μπορεί να παραταθεί για εξήντα (60) επιπλέον ημέρες, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο κατά την απόλυτη κρίση της Εταιρείας λαμβάνοντας υπόψη την πολυπλοκότητα του αιτήματος και του αριθμού των αιτημάτων. Η Εταιρεία θα σας ενημερώσει σε κάθε περίπτωση παράτασης της προθεσμίας εντός τριάντα (30) ημερών από την παραλαβή του αιτήματος.

Η ανωτέρω υπηρεσία παρέχεται από την Εταιρεία δωρεάν. Σε περίπτωση ωστόσο που τα αιτήματά  σας είναι προδήλως αβάσιμα, υπερβολικά ή επαναλαμβανόμενα, η Εταιρεία δύναται είτε να σας επιβάλλει την καταβολή εύλογου τέλους, ενημερώνοντάς σας σχετικά, είτε να αρνηθεί να ανταποκριθεί στο αίτημα/στα αιτήματά σας.

8.Επικοινωνία για ζητήματα προσωπικών δεδομένων

Μπορείτε να επικοινωνείτε για ζητήματα σχετικά με την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων στη διεύθυνση Έσλιν & Αμαλιάδος 20, 115 23 Αθήνα (υπόψη αρμόδιου για προσωπικά δεδομένα) ή στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου EPS-DataProtection@eurobank.gr.  

9. Πώς προστατεύει η Εταιρεία τα προσωπικά σας δεδομένα;

Η Εταιρεία εφαρμόζει κατάλληλα οργανωτικά και τεχνικά μέτρα για την ασφάλεια των δεδομένων σας, τη διασφάλιση του απόρρητου, της επεξεργασίας τους και της προστασίας τους από τυχαία ή αθέμιτη καταστροφή, τυχαία απώλεια, αλλοίωση, απαγορευμένη διάδοση ή πρόσβαση και κάθε άλλης μορφής αθέμιτη επεξεργασία.

Η παρούσα ενημέρωση αντικαθιστά, από τις 25.05.2018 (ημερομηνία θέσης σε εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα), κάθε άλλη προηγούμενη γενική ενημέρωσή σας για την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων.

Eurobank Property Services, Έσλιν αρ. 7 & Αμαλιάδος αρ. 20, ΤΚ 11523 Αθήνα, αρ. Γ.Ε.ΜΗ. 002296701000